נקראתם לשירות מילואים, או התנדבתם לכיתת כוננות? בזמן השירות אתם נחשבים לחיילים לכל דבר – חשוב שתדעו מהן הזכויות המגיעות לכם בעת פגיעה
בעקבות מלחמת חרבות ברזל גויסו רבים לשירות מילואים, ויש מי שהתנדבו לכיתות הכוננות שקמו ביישובם. שלא כמו חיילים בשירות חובה או בשירות קבע, חיילי מילואים ומתנדבים בכיתות כוננות הם אזרחים לכל דבר, אך בעת השירות הפעיל משתנה מעמדם – והם זכאים לזכויות כמו עמיתיהם המשרתים בצבא קבע או בשירות חובה.
כמו כן, מתוקף חוק הקצבאות, קיימות זכויות נוספות המיועדות אך ורק לחיילי מילואים ומתנדבי כיתות כוננות. במקרה של פגיעה בעת מילוי תפקידם, זכאים חיילי המילואים לקבלת שירותי רפואה מצה”ל באמצעות גורמי הרפואה בצבא, או במרפאות ובתי החולים. אחרי השחרור מהשירות, האחריות על הטיפול בפציעה עוברת למשרד הביטחון ולקופות החולים.
מי זכאי להגיש תביעה?
כל חייל מילואים ומתנדב בכיתת כוננות שנפגע בזמן השירות ועקב השירות רשאי להגיש תביעה למשרד הביטחון ולבקש הכרה כנכה צה”ל. הפגיעות שבהן קצין התגמולים עשוי להכיר כוללות:
▪️ פגיעה במהלך פעילות מבצעית
▪️ פגיעה באימון
▪️ חבלה בדרך אל שירות המילואים/כיתת כוננות ובחזרה
▪️ פגיעה בזמן השהות בבסיס או בפעילות הקשורה לתפקיד הצבאי
מה לעשות מיד אחרי הפגיעה?
▪️ דיווח: לדווח מיד לקצין הממונה
▪️ טיפול רפואי: לא להסס ולפנות מיד לטיפול רפואי, לדאוג שהפנייה תהיה מתועדת במערכת הצבאית.
▪️ דו”ח פציעה: מוכר גם כטופס 141. יש לוודא כי הרופא והמפקד חתומים עליו. במקרה של אשפוז עקב הפציעה יש לבקש את הדו”ח מנציגי ר”מ 2.
▪️ תיעוד רפואי: לשמור כל מסמך, תוצאות בדיקות, טיפולים וחוות דעת רפואיות.
חיילי מילואים ומתנדבי כיתות כוננות שנגרם להם נזק נפשי כתוצאה מהשירות, יתבקשו להוכיח בהגשת תביעתם כי קיים קשר סיבתי בין השירות לבין הפגיעה, למשל בין פוסט טראומה לבין אירוע שקרה בזמן השירות או ללחץ העצום שבו היה שרוי הנפגע בעת מילוי תפקידו.
“לדבר” את הבעיות
בעת מילוי דו”ח הפציעה והמפגש עם הרופאים, חשוב מאוד “לדבר” את הבעיות. אל תגידו לרופאים מה יש לכם, אלא תתמקדו בתיאור הבעיות שמהן אתם סובלים – מה בדיוק כואב, אילו מגבלות תנועה קיימות, עם אילו קשיים אתם מתמודדים.
התיאורים שלכם יסייעו במתן טיפול מדויק ומתאים, ובנוסף יתועדו תלונותיכם במסמכים הרפואיים. אם תיזכרו אחרי הגשת התביעה בבעיות רפואיות שלא העליתם לפני כן, אתם עלולים להיתקל בבעיה.
לדייק בפרטים
בעת הגשת טופס הבקשה להכרת זכות (חבלה) לפי חוק הנכים, חשוב להתמקד בפרטים ולדייק בהם ולשים לב ל”אותיות הקטנות”.
▪️ בעת מילוי הפרטים עליכם לתת מענה מלא לכל השאלות.
▪️ מה שתכתבו על-גבי הטופס הוא משמעותי במיוחד לגבי המשך הליך התביעה על-ידי קצין התגמולים או ועדת ערר, ולא יהיה ניתן לשנות או לסטות מתיאור העובדות כפי שציינתם אותן – אלא במקרים חריגים.
▪️ יש לדייק בתיאור פרטי החבלה. פרטו בצורה מלאה ומדויקת את העובדות והשתלשלות העניינים הקשורים לחבלה, מקום החבלה בגוף, טיפול רפואי ופרטים לגבי תופעות מהן סבלתם או סובלים.
▪️ פרט חשוב מאוד: הטופס הוא תצהיר משפטי לכל דבר ויש להקפיד על כתיבת הפרטים הנכונים וצירוף כל התיעוד והמסמכים הקשורים לתביעה. אתם מצהירים כי תהיו צפויים לעונש בהתאם לחוק במידה ותמסרו ידיעה כוזבת.
זכויות והטבות
כאמור, משרתי מילואים ומתנדבי כיתות כוננות מוגדרים חיילים לכל דבר, ולכן הם יכולים להגיש להכרה בזכויותיהם כנכי צה”ל אם נפגעו בזמן השירות.
ההטבות המגיעות לנכי צה”ל רבות ומגוונות וכוללות תגמולים כספיים, טיפולים רפואיים, והטבות כמו הלוואות ומענקי דיור, הטבות מס בקניית רכב ובנסיעה בתחבורה ציבורית, הנחות בארנונה, הנחות בטיפולים רפואיים נבחרים, סיוע במימון לימודים ועוד.
לחיילי מילואים בלבד: הקצבה הנוספת והמיוחדת
חוק הקצבאות משנת 2002 נועד להבטיח תשלום לחיילי מילואים ומתנדבי כיתות כוננות שנפגעו בתקופת שירותם, במקרים בהם חיילי המילואים לא זכאים לקצבה מקופת גמל, או שזכאותם לקצבה מקופת גמל פחותה מזכויותיהם לפי חוק זה. זו הטבה מיוחדת במינה המיועדת אך ורק לחיילי מילואים.
בהתאם לחוק זה, הקצבה מתבססת על דרגת הנכות התפקודית שנקבעת על-ידי ועדה בצה”ל (לא משרד הביטחון(. ככל שהוועדה תכיר בנפגע כבעל נכות תפקודית של יותר מ-19%, הוא יהיה זכאי לקצבה חודשית, תואמת קצבה תקציבית.
דרגת הנכות התפקודית ממחישה את מידת הפגיעה בכושר ההשתכרות עקב הפגיעה, תוך שקלול נתונים לגבי עיסוקו האזרחי והיקף הכנסתו של התובע במועד הפגיעה, מקצועו, גילו וכדומה.
לחצו על הקישור: חוק תשלום הקצבאות לחיילי מילואים