נפגעי נפש בפעולות איבה – מהן הזכויות שלכם?

על פי חוק, גם מי שלא נפגעו פיזית אך היו עדים או נוכחים בזירת אירועי איבה לאחר התרחשותם זכאים להכרה כנפגעי פעולות איבה, וכתוצאה מכך לקבל פיצויים וסיוע נפשי ללא עלות. כך תדעו כיצד לפעול

מתקפת הטרור הנוראה ב-7 באוקטובר 2023 שבה נרצחו מעל 1,000 ישראלים ונפצעו אלפים בגוף ובנפש, והמלחמה שפרצה בעקבותיה, הותירו את החברה הישראלית פצועה ואבלה. בתוך זמן קצר, הצטרפו למשפחת נפגעי פעולות האיבה אלפי בני אדם, עבורם החיים כבר לא ייראו אותו הדבר, לעולם.

בזמנים קשים אלה, חיוני שנפגעים ובני משפחתם יהיו מודעים לזכויותיהם, במיוחד בתחום הפיצויים והתמיכה הנפשית.

 

ההכרה בנפגעי נפש

חוק הפיצויים לנפגעי פעולות איבה התש”ל-1970 כולל לא רק נפגעים פיזית אלא גם אנשים הסובלים מנזק נפשי כתוצאה מפעולות איבה במדינת ישראל או מחוצה לה. גם אלו שלא נפגעו ישירות אך היו עדים או נכחו במהלך אירועים כאלה עשויים להיות מוכרים כנפגעי פעולות איבה.

החוק גם מכיר בזכאותם של אנשים שהגיעו לזירת אירוע איבה אחרי התרחשותו, למשל כדי לסייע לנפגעים, ונחשפו למראות שגרמו להם נזק נפשי.

פגיעה נפשית כתוצאה מאירועי איבה יכולה “ללבוש” צורות שונות, כולל פוסט טראומה (PTSD), התקפי לב, הפרעות חרדה, וכן החמרה של מצבים רפואיים קיימות כמו בעיות עור, סוכרת ועוד. במקרים מסוימים מכיר ביטוח לאומי גם באנשים שנפגעו נפשית כתוצאה מחשיפה ממושכת לאזעקות וירי רקטי.

נפגעי נפש עלולים להיתקל במכשולים רבים בדרך לקבלת הכרה בפגיעתם, בעיקר בשל האתגר להוכיח קשר סיבתי בין הנזק הנפשי לבין האירוע עצמו. לעיתים קרובות הנפגעים פונים לאבחון זמן רב אחרי שקרה האירוע, מה שעשוי להקשות יותר על סיכויי התביעה.

 

פגיעה נפשית בפעולת איבה – מה עושים?

מאז הקמתה, מתמודדת המדינה עם מלחמות ופעולות איבה אינספור. נולדנו לתוך מציאות של חיכוך בלתי פוסק עם צער וכאב, אך אפשר למצוא בכך גם נחמה פורתא: הרשויות בארץ מנוסות ומורגלות בטיפול בנפגעי נפש ונותנות מענה במגוון רחב של שירותים, חלקם ללא תשלום.

 

טיפול וסיוע נפשי

מי שנכחו או היו עדים לאירוע איבה וסובלים מהפרעות חרדה, זכאים לקבל טיפולים וסיוע נפשי בחינם במרכזי הטיפול והתמיכה הרגשית של המוסד לביטוח לאומי בשיתוף עם משרד הבריאות.

הטיפולים ניתנים ללא עלות על-ידי צוותי פסיכולוגים, פסיכיאטרים ועובדים סוציאליים קליניים. סדרת הטיפולים (עד 12 טיפולים או יותר במידת הצורך) מותאמת באופן אישי לילדים, לבני נוער, למבוגרים ולמשפחות.

אין צורך להגיש תביעה לביטוח לאומי או לקבל הכרה כנפגעי פעולות איבה כדי לקבל את הסיוע.

למידע נוסף היכנסו לקישור הזה:

https://www.btl.gov.il/benefits/Victims_of_Hostilities/Pages/MerkazeiSiua.aspx

 

מרכזי תמיכה נפשית

בארץ פועלים גופים רבים המעניקים תמיכה נפשית לכל מי שמתמודד עם קשיים תפקודיים ורגשיים, במיוחד על רקע המלחמה בה אנחנו נתונים. הינה כמה גופים נבחרים שניתן ליצור קשר עימם:

 

מרכז עמך – מתמחה בטיפול שורדי שואה וגימלאים וכן בנפגעי פוסט טראומה מכל שכבות האוכלוסייה.

טלפון: 03-6130425  אתר: https://www.amcha.org

 

נט”ל – עמותה הנותנת מענה לנפגעי טראומה על רקע לאומי – טרור ומלחמה.

טלפון: 1-800-363-363

 

חמ”ל לב אחד – ארגון סיוע אזרחי במצבי חירום המפעיל מוקד פעיל 24 שעות ביממה ומספק שירותי סיוע נפשי לכל דורש וליווי משפחות נפגעים.

טלפון: 052-235-1800

 

ער”ן – מתן עזרה ראשונה נפשית.

טלפון: 1201. עברית – שלוחה 6, ערבית – שלוחה 2. רוסית 1-800-2411201, אמהרית 1-800-211201

 

תביעה להכרה בביטוח לאומי

לסובלים מפגיעה נפשית עקב פעולות איבה, ניתן להגיש תביעה להכרה ולמימוש הזכויות באתר ביטוח לאומי.

מי שהוכרו כנפגעי פעולות איבה עשויים לזכות בתגמול כספי למימון טיפולים נפשיים. גם בני משפחה של נפגעי נפש בפעולות איבה עשויים להיות זכאים לטיפולים וסיוע נפשי.

אין צורך לפנות לעורך דין

כדי להגיש תביעה להכרה בפגיעה מפעולת איבה, אין צורך לפנות לעורך דין.

מרכזי “יד מכוונת” הפרוסים ברחבי הארץ מעניקים שירותי ייעוץ והכוונה בחינם לוועדות הרפואיות של המוסד לביטוח לאומי, ובאישור הביטוח הלאומי.

השירות ניתן על-ידי צוותים מקצועיים המורכבים מרופאים מומחים בתחומים שונים ומזכירות רפואיות. הסיוע כולל עזרה בהגשת התביעה, הכנת התיק הרפואי והתיעוד הנדרש לקראת הזימון לוועדה הרפואית, ומתן הדרכה מקצועית על הליכי הוועדה וההתנהלות מולה.

לפנייה אל “יד מכוונת” חייגו למספר 2496* או היכנסו לקישור.

לפניה ישירה למשרד עורך דין רונן לפיד – 053-6248766